De 6 paden van natuurverbondenheid

20-03-2024

Om een krachtigere verbinding te maken met de natuur rondom ons en via diezelfde natuur ook een krachtigere verbinding met onszelf, wil ik eenieder uitnodigen om over de zes paden van natuurverbondenheid te lopen.

Je mag zelf kiezen waar je wil beginnen:

  • Via je zintuigen. Trek de natuur in en open je zintuigen. Voel, proef, kijk en ontdek de (vaak verborgen) schatten van de natuur. Ervaar en leer wat de natuur je te bieden heeft.
  • Via de beleving. Ontdek de overvloed van de natuur. Ervaar hoe je met behulp van eenvoudige en natuurlijke middelen in je basisbehoeften kunt voorzien.
  • Via je emoties. Ontdek de krachten van de natuur en de wondere wereld waar je deel van uitmaakt. Ervaar de liefde voor de natuur.
  • Via de esthetiek. Ontdek de schoonheid van de natuur. Ervaar hoe je jezelf kunt uitdrukken in kunst van en in de natuur, zowel in beelden, als in dans en muziek.
  • Via betekenis. Ontdek hoe de natuur ons inspireert. Ervaar wat de natuur je allemaal te vertellen heeft over jezelf, je doelen in je leven, je pad dat je moet volgen.
  • Via medeleven. Ontdek wat je zelf kunt doen voor een sterkere verbinding met de natuur. Door onszelf in te leven in de natuur, gaan we nadenken over wat we zelf kunnen doen voor de natuur.

 

Voor deze tekst haalde ik inspiratie uit de brochure: Natuurverbondenheid: Een weldaad voor mens én natuur! Over de verwevenheid tussen het welzijn van mens en natuur. Ontdek meer hierover in de brochure van INBO, geschreven door Ilse Simoens en Liesa Lammens, 2022.